A Lunaldin nyelvalatti: felhasználás, mellékhatások, kölcsönhatások, képek, figyelmeztetések és adagolás

Generikus név (S): fentanil-citrát

Lásd még használ és hogyan kell használni szakaszok.

A fentanil magas visszaélések veszélye és súlyos, esetleg halálos, légzési problémák. Ne használja a fentanil nyelvalatti tabletta csak akkor, ha rendszeresen vesz a közepes vagy nagy mennyiségű kábító fájdalomcsillapítót. Ellenkező esetben okozhat túladagolást (akár halált is okozhat). A kockázat kár nagyobb, ha Ön a megfelelő adagot / erő, vagy ha netán mégis együtt más gyógyszerekkel, melyek szintén hatással lélegzik. Azt is lehet nagyobb, ha elkezdi ezt a gyógyszert, és a dózis emelését követően. Orvoshoz azonnal, ha szokatlan lassú / felületes légzés.

Gondosan kövesse a különleges utasítások segítségével fentanil nyelvalatti tabletta. Mivel ezek nem veszik ugyanúgy, különböző formái a fentanil (beleértve a pasztilla, bukkális tabletták, tapaszok) nem rendelkeznek az azonos hatásokat egyenlő erősségeket, és nem helyettesíthetők egymással. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét az összes gyógyszert, amit használ, különösen a gyógyszerek, amelyek befolyásolhatják a fentanil működik (lásd még a gyógyszer kölcsönhatások rész). Ne start, stop, vagy módosítsa az adagolást minden gyógyszer, ha orvosa jóváhagyása.

Tartsa ezt a gyógyszert biztonságos helyen, hogy megakadályozzák a lopás, visszaélés, vagy visszaélés esetén. Ha egy gyermek véletlenül lenyeli a gyógyszert, kérjen orvosi segítséget azonnal.

Mivel fennáll a veszélye a visszaélés, és a túladagolás, akkor regisztrálnia kell külön-osztási program (Lunaldint REMS), mielőtt megkapták a recept. Csak az orvosok és gyógyszertárak beiratkozott a program előírhatják, vagy eltekinthet ezt a gyógyszert. Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét a részletekért.

Ezt a gyógyszert használják, hogy segítsen enyhíteni a hirtelen (áttörési fájdalom) az emberek, akik már szedtek kábító gyógyszert éjjel-nappal a daganatos fájdalom. A fentanil osztályába tartozik a kábítószerek úgynevezett kábítószer (opiát) fájdalomcsillapítók. Úgy működik, az agy, hogy megváltoztassa a szervezet úgy érzi, és reagál a fájdalomra.

Ez a gyógyszer nem alkalmazható enyhítésére enyhe vagy rövid ideig tartó fájdalom (például miatt fejfájás / migrén, fogászati ​​beavatkozás, műtét).

Olvassa el a Gyógyszeres kezelés útmutató által megadott gyógyszerészét, mielőtt elkezdené alkalmazni a fentanil, és minden alkalommal, amikor egy utántöltő. Ismerje meg az összes használati és ártalmatlanítási utasítások. Ha bármilyen kérdése van, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Használja fentanil nyelvalatti tablettát, az orvos utasítása szerint. Ha kiszáradt a szája, hogy egy korty vízzel nedvesítsük meg, mielőtt ezt a gyógyszert. Kiköp vagy nyelje le a vizet. Száraz kézzel nyissa meg a buborékcsomagolás egység csak használat előtt. Ne nyomja át a tablettát a fólián a buborékcsomagolás, mert ez károsíthatja a tablettát. Helyezze a tablettát a szájába a nyelve alá, amennyire vissza, mint te. Ha az Ön adagja több mint egy tabletta, osszuk el a parketten a szájába a nyelve alá. Ne törje, harapás, rágni, szopni, vagy a tablettát egészben lenyelni. Nem szabad enni, inni, amíg a tabletta teljesen feloldódik.

Az adagolás az Ön egészségi állapotától és a kezelésre adott válasz. Hogy csökkentse a kockázatot a mellékhatások, orvosa utasíthatja, hogy elkezd ezt a gyógyszert alacsony dózissal, majd fokozatosan növelje az adagot. Kövesse orvosa utasításait. Ha szüksége van egy második adagot, várjon megkezdése után 30 perccel az első adagot. Ne használjon több mint 2 adag áttöréses fájdalom. Várjon legalább 2 óra használat előtt fentanil nyelvalatti tabletta ismét újabb áttöréses fájdalom. Ne növelje az adagot, vagy használja ezt a gyógyszert gyakrabban, vagy hosszabb ideig az előírt.

Fájdalomcsillapítók működnek a legjobban, ha használják őket, mint az első jelei a fájdalom előfordulhat. Ha várni, amíg a fájdalom romlott, a gyógyszeres kezelés nem működik olyan jól.

Meg kell továbbra is vegye be éjjel-nappal narkotikus gyógyszert, ahogy az orvos utasítása szerint. Egyéb nem-narkotikus fájdalomcsillapítók (például acetaminofen, ibuprofen) is előírt ezt a gyógyszert. Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, ha bármilyen kérdése van a fentanil biztonságos más gyógyszerekkel.

Ez a gyógyszer okozhat elvonási tünetek, különösen akkor, ha már rendszeresen használják hosszú ideig vagy nagy adagban. Ilyen esetekben, a megvonási tünetek (például nyugtalanság, könnyezés, orrfolyás, hányinger, izzadás, izomfájdalom) fordulhat elő, ha hirtelen hagyja abba a gyógyszert. Hogy megakadályozzák a megvonási tünetek, orvosa csökkentheti az adagot fokozatosan. Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét további részleteket, és kiírja a megvonási tünetek azonnal.

Ha ezt a gyógyszert használják hosszú ideig, akkor lehet, hogy nem működik olyan jól. Beszéljen orvosával, ha a gyógyszeres kezelés nem működik jól.

Együtt az előnyöket, ezt a gyógyszert is csak ritkán okoznak kóros kábítószer-kereső viselkedés (függőség). Ezt kockázata nagyobb lehet, ha visszaélnek az alkohol vagy kábítószer a múltban. Vedd ezt a gyógyszert, ahogy az orvos, hogy csökkentse a kockázatot a függőség.

Elkerüljék az étkezési grapefruit vagy ivás grapefruitlé közben ezt a gyógyszert, hacsak az orvosa vagy gyógyszerésze azt mondja megteheti biztonságosan. Grapefruit növelheti a mellékhatások kialakulásának esélyét ezzel a gyógyszerrel. Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét a részletekért.

Tájékoztassa orvosát, ha a fájdalom továbbra is fennáll vagy rosszabbodik, ha több mint 4 áttöréses fájdalom naponta, vagy ha kell használni a 2. adag gyógyszert minden epizód a fájdalom.

Hányinger, hányás, székrekedés, szédülés, szédülés, álmosság, vagy fejfájás jelentkezhet. Néhány ezek közül a mellékhatások csökkenhet is, ha már használja ezt a gyógyszert egy ideig. Ha a fenti tünetek bármelyikét fennállnak vagy rosszabbodnak, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét azonnal.

Hogy megakadályozzák a székrekedés, enni a diéta megfelelő rost, igyon sok vizet, és a testmozgás. Kérje gyógyszerésze segítségét kiválasztása hashajtó (például egy stimuláns típusú széklet lágyító).

Kockázatának csökkentése érdekében a szédülés és szédülés, kelj fel lassan, amikor emelkedik ülő vagy fekvő helyzetben.

Ne feledje, hogy az orvos által felírt gyógyszeres kezelés, mert ő úgy ítélte meg, hogy az Ön előnye nagyobb, mint a mellékhatások fellépésének kockázata. Sok ember használja ezt a gyógyszert nem súlyos mellékhatások.

Tájékoztassa orvosát azonnal, ha ezek közül bármelyik súlyos mellékhatások fordulhatnak elő: a mentális / hangulati változások (mint például a nyugtalanság, zavartság, hallucinációk), súlyos hasi / hasi fájdalom, vizelési nehézség.

Orvoshoz azonnal, ha ezek közül bármelyik súlyos mellékhatások fordulhatnak elő: ájulás, görcsroham, lassú / felületes légzés, szokatlan álmosság / nehéz ébredés.

Egy nagyon súlyos allergiás reakció ez a gyógyszer ritka. Azonban orvoshoz azonnal, ha olyan tüneteket észlel, súlyos allergiás reakciók, beleértve: bőrkiütés, viszketés / duzzanat (különösen az arcon és / nyelv / torok), erős szédülés, légzési nehézség.

Ez nem egy teljes listát a lehetséges mellékhatásokat. Ha azt észleli, más hatásokon kívül a fent felsorolt, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Az USA-ban –

Hívjon orvost az orvosi tanácsot mellékhatásai. Lehet jelentést mellékhatások FDA 1-800-FDA-1088 vagy www.fda.gov/medwatch.

Kanada – hívja orvosát orvosi tanácsot mellékhatásai. Lehet jelentést mellékhatások Health kanadai 1-866-234-2345.

Meghozatala előtt a fentanil, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét, ha allergiás i; vagy ha bármilyen más allergiák. Ez a termék inaktív komponenseket, ami allergiás reakciókat okozhat, vagy egyéb problémák. Beszéljen a gyógyszerész további részletekért.

Mielőtt ezt a gyógyszert, tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét a kórtörténetét, különös tekintettel: agyi betegségek (mint például a fejsérülés, tumor, görcsrohamok), légzési problémák (például asztma, alvási apnoe, a krónikus obstruktív tüdőbetegség -COPD), vesebetegség , májbetegség, mentális / hangulati zavarok (például a zavartság, depresszió), a személyes vagy családi kórtörténetében rendszeres használata / drog / alkohol, gyomor / bél problémák (például elzáródás, székrekedés, hasmenés miatt fertőzés, paralitikus ileus), vizelési nehézség (például miatt megnagyobbodott prosztata), epehólyag-betegség, a betegség, a hasnyálmirigy (pancreatitis).

Ez a gyógyszer tehet meg szédül vagy álmos. Ne vezessen, gépeket, vagy nem olyan tevékenység, amely éberséget igényel, amíg nem biztos akkor az ilyen tevékenységek végzéséhez biztonságosan. Kerülje az alkoholos italok.

Mielőtt a műtétre, értesítse orvosát vagy fogorvosát minden termék használata (beleértve a vényköteles gyógyszerek, vény nélkül kapható gyógyszereket, gyógynövény-készítmények).

Az idősebb felnőttek különösen érzékenyek lehetnek a mellékhatásai ezt a gyógyszert, különösen zavar, szédülés, álmosság, és a lassú / felületes légzés.

Mielőtt ezt a gyógyszert, szülőképes korú nők kell beszélni orvosukkal (ek) a kockázatokat és előnyöket. Közölje orvosával, ha terhes, vagy ha terhességet tervez. A terhesség alatt, ezt a gyógyszert kell használni, ha erre egyértelműen szükség van. Lehet kissé növeli a magzati károsodás kockázata, ha használják az első két hónap a terhesség. Is, használata hosszú ideig vagy nagy adagban közel a szülés várható időpontja károsíthatja a magzatot. Kockázatának csökkentése érdekében használja a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb idő alatt. Tájékoztassa az orvost rögtön, ha olyan tüneteket észlel, a újszülöttet, mint a lassú / felületes légzés, ingerlékenység, abnormális / tartós sírás, hányás vagy hasmenés.

Ez a gyógyszer kiválasztódik az anyatejbe, és ritkán nemkívánatos hatásai a szoptatott csecsemőre. Tájékoztassa az orvost rögtön, ha a baba fejlődik szokatlan álmosság, nehéz etetés, vagy légzési nehézség. Beszélje meg orvosával, mielőtt szoptat.

Gyógyszerkölcsönhatás megváltoztathatja hogyan gyógyszerek dolgozni, vagy növeli a kockázatot a súlyos mellékhatások. Ez a dokumentum nem tartalmazza az összes lehetséges gyógyszerkölcsönhatások. Listát az összes használt termékek (beleértve a vényköteles / vény nélkül drogok és növényi termékek), és ossza meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ne start, stop, vagy módosítsa az adagolást minden gyógyszer, ha orvosa jóváhagyása.

Néhány termék, amely kölcsönhatásba léphet, ez a gyógyszer a következők: bizonyos fájdalomcsillapítók (vegyes narkotikus agonista-antagonisták, így például pentazocin, nalbufin, butorfanol), narkotikus antagonisták (mint naltrexon).

MAO-inhibitorok és ezt a gyógyszert okozhat súlyos (akár halálos) gyógyszer-kölcsönhatás. Kerülje a MAO-gátlók (izokarboxazid, linezolidnál, metilénkék, moklobemid, fenelzin prokarbazint razagilin, szelegilin, tranilcipromin) kezelés alatt ezt a gyógyszert. A legtöbb MAO-gátlók szintén nem vehető két hétig a kezelés előtt ezt a gyógyszert. Kérdezze meg orvosát, hogy mikor kezdje el vagy hagyja abba ezt a gyógyszert.

Más gyógyszerek befolyásolhatják az eltávolítása fentanil a szervezetből, ami befolyásolhatja a fentanil működik. Ilyenek például a cimetidin, nefazodon, orbáncfű, azol típusú gombaellenes szerek, beleértve itrakonazol / ketokonazol, kalciumcsatorna-blokkolók, mint a diltiazem / verapamil, HIV gyógyszerek, mint a nelfinavir / ritonavir, makrolid antibiotikumok, beleértve az eritromicin, rifamycinek beleértve rifampicin, bizonyos epilepszia elleni gyógyszerek, pl karbamazepin, többek között.

A súlyos mellékhatások (mint például a lassú / felületes légzés, súlyos álmosság / szédülés) növelhető, ha ezt a gyógyszert veszik más termékekkel, amelyek szintén befolyásolják a légzés vagy álmosságot. Ezért tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét, ha Ön egyéb termékek, mint például az alkohol, allergia vagy köhögés-és hideg, anti-lefoglalás gyógyszerek (mint a fenobarbitál), gyógyszer alvás vagy a szorongás (például alprazolam, diazepam, zolpidem) , izomrelaxánsok, egyéb kábító fájdalomcsillapítók (például a kodein), és a pszichiátriai gyógyszerek (mint a riszperidon, amitriptilin, trazodon). A gyógyszerek, illetve a dózisok a gyógyszereket meg kell változtatni.

Ez a gyógyszer befolyásolhatja bizonyos laboratóriumi vizsgálatok (beleértve amiláz / lipáz-szint), ezáltal pedig a hamis eredményeket. Győződjön meg arról, laboratóriumi személyzet és minden orvos tudja, hogy használja ezt a gyógyszert.

Ha túladagolás gyanúja merül fel, forduljon a mérgezési központ vagy ügyeletre azonnal. Amerikai lakosok hívhatják a helyi mérgezési központ 1-800-222-1222. Kanada lakosok hívja a tartományi mérgezési központot. A túladagolás tünetei lehetnek: lassú légzés, lassú szívverés, eszméletvesztés.

Ne ossza meg ezt a gyógyszert másokkal. Ez a törvény ellen, és a gyógyszer okozhat kárt másoknak.

Ezt a gyógyszert az orvos az aktuális állapot csak. Ne használja azt később egy másik feltétele, kivéve, ha azt mondta, hogy erre az orvosa. Egy másik gyógyszert lehet szükség ebben az esetben.

Nem alkalmazható.

Szobahőmérsékleten, fénytől és nedvességtől. Ne tárolja a fürdőszobában. Tartsa a gyógyszerek távol gyermekek és háziállatok. Lásd még: figyelmeztetés részt.

Ne öblítse le a WC-gyógyszerek vagy ráöntjük a csatornába, hacsak nem annyira. Megfelelően dobni ezt a terméket, ha az lejárt, vagy már nincs szükség. Olvassa el a gyógyszeres útmutató. Az Egyesült Államokban az FDA azt javasolja, kipirulás ezt a gyógyszert a vécén vagy öntjük lefolyóba. vagy a helyi hulladékkezelő cég.

Október 2015 Copyright (c) 2015

A ‘s Medicine Cabinet akkor megtekintéséhez kölcsönhatás gyógyszereket.