acetazolamid orális: felhasználás, mellékhatások, kölcsönhatások, képek, figyelmeztetések és adagolás

Közös márkanév alatt (S): Diamox

Generikus név (S): acetazolamid

Acetazolamid megelőzésére használják, és csökkenti a tüneteket, magassági betegség. Ez a gyógyszer csökkenti a fejfájás, fáradtság, hányinger, szédülés, légszomj léphet fel, amikor mászni gyorsan nagy magasságokban (általában 10.000 láb / 3048 m). Ez különösen hasznos olyan helyzetekben, amikor nem tudja, hogy egy lassú emelkedés. A legjobb módja, hogy megakadályozzák magassági betegség hegymászó lassan, megállás 24 óra alatt a mászás, hogy a szervezet alkalmazkodni az új magasságot, és figyelembe is könnyen az első 1-2 nap.

Ez a gyógyszer is használható más gyógyszerek kezelésére egy bizonyos fajta szem probléma (nyitott zugú glaukóma). Acetazolamid egy “víz pirulát” (vízhajtó). Ez csökkenti a folyadék mennyisége, amely képes felépíteni a szemben. Azt is használják, hogy csökkentse egy építmény a testnedvek (ödéma) által okozott pangásos szívelégtelenség vagy bizonyos gyógyszerek. Acetazolamid működhet kevésbé jól idővel, ezért általában csak rövid ideig.

Azt is használni más gyógyszerek kezelésére bizonyos típusú rohamok (petit mal és unlocalized rohamok).

EGYÉB FELHASZNÁLÁS: Ez a rész felhasználása a kábítószer, hogy nem szerepel a jóváhagyott szakmai címkézés a drog, hanem, hogy elő lehet egészségügyi szakember. Használja ezt a gyógyszer egy feltétellel, hogy ebben a szakaszban felsorolt ​​csak akkor, ha már annyira előírt egészségügyi szakember.

Acetazolamid is lehet használni kezelésére periodikus paralízis.

Ha a tabletta szedését, hogy ezt a gyógyszert szájon át, általában 1-4 alkalommal naponta, vagy az orvos utasítása szerint. Ha szed a hosszú hatástartamú kapszulák, hogy ezt a gyógyszert szájon át, általában 1-es vagy 2-szer naponta, vagy az orvos utasítása szerint. Nyelje le a hosszan ható kapszulák egészben. Ne nyissa fel, törés, vagy rágja szét a kapszulákat. Ezzel tönkreteheti a hosszú, a gyógyszer hatását és növelheti a mellékhatások.

Acetazolamid lehet venni étellel vagy anélkül. Igyon sok folyadékot, ha másképp nem az orvos utasítása szerint. Az adagolás az Ön egészségi állapotától és a kezelésre adott válasz.

Hogy megakadályozzák magassági betegség, elkezdi acetazolamid 1-2 napig, mielőtt elkezd mászni. Tovább alkalmazni közben mászni, és legalább 48 órával azután, hogy elérte a végleges magasságot. Lehet, hogy tovább szedjék ezt a gyógyszert tartózkodásuk alatt a nagy magasságban, hogy ellenőrizzék a tüneteket. Ha súlyos magassági betegség, fontos, hogy lemászni a lehető leggyorsabban. Acetazolamid nem nyújt védelmet a súlyos hatásai súlyos magassági betegség. (Lásd még óvintézkedések.)

Ha szedi ezt a gyógyszert egy másik feltétel (például glaukóma, görcsrohamok), ezt a gyógyszert rendszeresen irányul, hogy a legtöbb hasznot belőle. Hogy ne felejtse, hogy azt egyidejűleg (ok) ban. Figyelembe az utolsó adagot a kora esti órákban segít akadályozza meg abban, hogy keljen fel a az éjszaka közepén, hogy vizelni. Beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével, ha kérdése van az adagolási ütemtervet.

Ne növelje vagy csökkentse az adagot, vagy hagyja abba a gyógyszeres kezelés nélkül orvosával nem beszélt. Bizonyos körülmények rosszabb lehet, ha ezt a gyógyszert hirtelen megállt. Szükségessé válhat a dózis fokozatosan csökkenthető.

Amikor használni huzamosabb ideig, ez a gyógyszer nem működik olyan jól, és szükség lehet a különböző adagolást. Orvosa ellenőrizni fogja az Ön állapotát. Tájékoztassa orvosát, ha az Ön állapota nem javul, vagy ha romlik (például gyakoribb görcsrohamok).

Ez a gyógyszer csökkentheti a kálium szint a vérben. Orvosa javasolhatja, hogy enni élelmiszerek gazdag kálium (például banán vagy narancs juice), amíg szedi ezt a gyógyszert. Az orvos előírása kálium-kiegészítő az Ön számára, hogy a kezelés során. Forduljon orvosához, további információkért.

Rosszullétet, szédülést, és a megnövelt mennyiségű vizelet előfordulhat, különösen az első napokban, mint a szervezet alkalmazkodik a gyógyszer. Homályos látás, szájszárazság, álmosság, étvágytalanság, gyomorpanaszok, fejfájás és fáradtság is előfordulhat. Ha bármelyik ezek a tünetek tartósan fennállnak vagy romlanak, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Ne feledje, hogy az orvos által felírt gyógyszeres kezelés, mert ő úgy ítélte meg, hogy az Ön előnye nagyobb, mint a mellékhatások fellépésének kockázata. Sok ember használja ezt a gyógyszert nem súlyos mellékhatások.

Tájékoztassa orvosát azonnal, ha ezek közül bármelyik nagyon valószínűtlen, de súlyos mellékhatások jelentkeznek: fokozott szőrnövekedés, halláscsökkenés, fülzúgás, szokatlan fáradtság, tartós hányinger / hányás, súlyos hasi / hasi fájdalom.

Azonnal forduljon orvoshoz, ha ezek közül bármelyik nem valószínű, de nagyon súlyos mellékhatások jelentkeznek: vérzékenységet / zúzódás, gyors / szabálytalan szívverés, fertőzés tünetei (pl láz, tartós torokfájás), a mentális / hangulati változások (pl zavartság, koncentrálási nehézség ), súlyos izomgörcsök / fájdalom, bizsergés, a kezek / lábak, véres vizelet, sötét színű vizelet, fájdalmas vizelés, sárgás a szem / bőr.

Egy nagyon súlyos allergiás reakció ez a gyógyszer nem valószínű, de azonnal forduljon orvoshoz, ha az bekövetkezik. Tünetei a súlyos allergiás reakció lehet: hólyagok / fekélyek a szájban, bőrkiütés, viszketés / duzzanat (különösen az arcon és / nyelv / torok), erős szédülés, légzési nehézség.

Ez nem egy teljes listát a lehetséges mellékhatásokat. Ha azt észleli, más hatásokon kívül a fent felsorolt, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Az USA-ban –

Hívjon orvost az orvosi tanácsot mellékhatásai. Lehet jelentést mellékhatások FDA 1-800-FDA-1088 vagy www.fda.gov/medwatch.

Kanada – hívja orvosát orvosi tanácsot mellékhatásai. Lehet jelentést mellékhatások Health kanadai 1-866-234-2345.

Meghozatala előtt acetazoia tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha allergiás i; vagy ha bármilyen más allergiák. Ez a termék inaktív komponenseket, ami allergiás reakciókat okozhat, vagy egyéb problémák. Beszéljen a gyógyszerész további részletekért.

Ez a gyógyszer nem alkalmazható, ha bizonyos betegségek. Mielőtt ezt a gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha: mellékvese problémák (pl Addison-kór), a vér alacsony nátrium szint vagy kálium, súlyos vesebetegség, súlyos májbetegségben szenved (pl cirrhosis), bizonyos anyagcsere problémák (pl , hiperklorémiás acidózis).

Mielőtt ezt a gyógyszert, tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét a kórtörténetét, különös tekintettel: légzési problémák (pl emfizéma, krónikus bronchitis), magas kalcium-, kiszáradás, a cukorbetegség, köszvény, szűk zugú glaukóma, fokozott pajzsmirigyműködés (hyperthyreosis) .

Bár ez is segíthet a gyógyszer megszokja nagy magasságban, és segít elviselni a gyors mászik, akkor nem tudja teljesen kivédeni a súlyos magassági betegség. Tünetei komoly magassági betegség lehetnek: súlyos légszomj, mentális / hangulati változások (például zavartság, koncentrálási nehézség), a koordináció hiánya / megdöbbentő séta, nagyfokú fáradtság, súlyos fejfájás.

Ha bármelyik ezek a tünetek, akkor nagyon fontos, hogy leereszkedünk egy alacsonyabb magasságban a lehető leggyorsabban, hogy megelőzzék a súlyos, akár halálos problémákat.

Ez a gyógyszer tehet meg szédül vagy álmos, vagy homályos látást okozhat. Ne vezessen, gépeket, vagy nem olyan tevékenység, amely éberséget igényel, vagy világos látást, amíg nem biztos akkor az ilyen tevékenységek végzéséhez biztonságosan. Limit alkoholtartalmú italok.

Hogy csökkentse a szédülés és szédülés, kelj fel lassan, amikor emelkedik ülő vagy fekvő helyzetben.

Ez a gyógyszer ritkán teszik a vércukorszint emelkedése, ami vagy rosszabbodó cukorbetegség. Tájékoztassa orvosát azonnal, ha tünetei alakulnak ki a magas vércukorszint, mint a fokozott szomjúság, fáradtság.

Ha már cukorbeteg, ellenőrizze vércukorszintjét rendszeresen. Ez a gyógyszer is okozhat a vércukorszint csökken. Tünetek Az alacsony vércukorszint közé tartozik a gyors / szívdobogásérzés, remegés, az éhség és a verejtékezés. Ez egy jó szokás, hogy készítsen szőlőcukor tablettát vagy gélt kell kezelni az alacsony vércukorszintet. Ha van olyan helyzetben, ahol nincs ilyen megbízható formáinak glükóz, enni egy gyors forrás cukor, például a kristálycukor, méz, vagy cukorkát, vagy egy pohár narancslé vagy nem diétás kólát, hogy gyorsan fel a vércukorszintjét. Mondja el orvosának, rögtön a reakciót.

Ez a gyógyszer tehet meg érzékenyebb a napot. Kerülje a hosszan tartó napozás, barnító kabinok és a szoláriumokat. Használjon fényvédő és védőruházatot, ha a szabadban.

Ez a gyógyszer nem alkalmazható gyermekek kevesebb, mint 12, mivel ez hatással lehet a normális növekedés.

Ezt a gyógyszert óvatosan kell alkalmazni az idős, mert érzékenyebbek lehetnek a mellékhatásai, különösen az alacsony kálium- vagy nátrium-szintet.

Ezt a gyógyszert kell használni a terhesség ideje alatt csak akkor, ha erre egyértelműen szükség van. Beszéljétek meg a kockázatok és előnyök orvosával.

Ez a gyógyszer kiválasztódik az anyatejbe, de nem valószínű, hogy kárt okozna egy csecsemő. Beszélje meg orvosával, mielőtt szoptat.

Az egészségügyi szakemberek (például orvos vagy gyógyszerész) már tisztában az esetleges gyógyszerkölcsönhatások és figyelemmel kíséri, hogy az nekik. Ne start, stop vagy módosítsa az adagolást minden gyógyszert, mielőtt ellenőrzése velük először.

Ez a gyógyszer nem alkalmazható a következő gyógyszerekkel, mert nagyon súlyos kölcsönhatások léphetnek fel: ciszaprid, metén.

Ha a jelenleg használt vagy ilyen gyógyszert a fent felsorolt, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt elkezdené acetazolamid.

Mielőtt ezt a gyógyszert, tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét minden vényköteles és recept nélkül kapható / növényi termékek használhat, különösen: görcsoldók (például fenitoin, primidon, fenobarbitál, a topiramát, zoniszamid), más diuretikumokat ehhez hasonló gyógyszerek (karboanhidráz gátlók, mint mint brinzolamid, dorzolamid), ciklosporin, a digoxin, a gyógyszerek, amelyek okoz veszteséget kálium (pl, diuretikumok, mint a furosemid, kortikoszteroidok, például a prednizon, amfotericin B), lítium, memantin, kinidin, szalicilátok (pl, aszpirin, bizmut-szubszalicilát), nátrium- hidrogén-karbonát, triciklikus antidepresszánsok (pl amitriptilin).

Ellenőrizze az összes vényköteles és recept nélkül kapható címkét, mivel tartalmazhatnak gyógyszerek (például hasmenés elleni szerek, fájdalomcsillapítók / láz szűkítő) hasonló az aszpirin, ami súlyos mellékhatásokat okozhatnak, ha hozott acetazolamid. Alacsony dózisú aszpirint az orvos által felírt speciális egészségügyi okokból, mint a szívinfarktus vagy a stroke megelőzésére (általában a dózis 81-325 mg naponta), folytatni kell. Forduljon orvosához, vagy gyógyszerészéhez a további részletekért.

Ellenőrizze a címkéket minden gyógyszer (beleértve NSAID-ok, például ibuprofen, naproxen), mert tartalmazhatnak olyan összetevőket, ronthatja az irányítást a ödéma. Kérdezze meg gyógyszerészét, a további részletekért.

Ez a gyógyszer befolyásolhatja bizonyos laboratóriumi vizsgálatok, ezáltal pedig a hamis eredményeket. Győződjön meg arról, laboratóriumi személyzet és orvosa tudja, hogy használja ezt a gyógyszert.

Ez a dokumentum nem tartalmazza az összes lehetséges kölcsönhatásokat. Ezért, mielőtt használja ezt a terméket, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét az összes termék használatakor. Listát az összes gyógyszer veled, és ossza meg a lista orvosa és gyógyszerésze.

Ha túladagolás gyanúja merül fel, forduljon a mérgezési központ vagy ügyeletre azonnal. Amerikai lakosok hívhatják a helyi mérgezési központ 1-800-222-1222. Kanada lakosok hívja a tartományi mérgezési központot.

Ne változtassa márka vagy adagolási formája a gyógyszert orvosa megkérdezése nélkül vagy gyógyszerészét. Nem minden formája a gyógyszert ugyanúgy működnek.

Ne ossza meg ezt a gyógyszert másokkal.

Laboratóriumi és / vagy orvosi vizsgálatokat (például vérkép, ásványi anyagok, mint például a kálium és a nátrium, a májfunkciós tesztek) is el lehet végezni időről időre a fejlődés nyomon követéséhez és ellenőrizze a mellékhatások miatt. Beszélje meg orvosával a további részletekért.

Ha kihagy egy adagot, vegye be, amint eszébe jut. Ha közel van az idő a következő adag, hagyja ki az elfelejtett adagot, és folytassa a szokásos adagolást. Ne vegyen be dupla adagot, hogy utolérjék.

Szobahőmérsékleten között 68-77 ° F (20-25 ° C), távol nedvességtől és napfénytől. Ne tárolja a fürdőszobában. Tartsa a gyógyszerek távol gyermekek és háziállatok.

Ne öblítse le a WC-gyógyszerek vagy ráöntjük a csatornába, hacsak nem annyira. Megfelelően dobni ezt a terméket, ha az lejárt, vagy már nincs szükség. vagy a helyi hulladékkezelő cég további részleteket arról, hogyan kell biztonságosan dobja a terméket.

Október 2015 Copyright (c) 2015

A ‘s Medicine Cabinet akkor megtekintéséhez kölcsönhatás gyógyszereket.