Akut zárt zugú glaukóma

Akut zárt zugú glaukóma okozta gyors vagy hirtelen megnövekedett nyomás a szemben, az úgynevezett intraocularis nyomás (IOP).

Médiafájl 1: Rajzok a szem.

Médiafájl 2: Rajzok a szem.

Ha a szög bezárul hirtelen, a tünetek súlyosak és drámai. Azonnali kezelés fontos, hogy megakadályozzák látóideg károsodás és a látás elvesztése. Ha a szög bezárja szakaszosan vagy folyamatosan, zárt zugú glaukóma lehet összekeverni a krónikus nyitott zugú glaukóma, más típusú glaucoma; Emberek, akik előrelátó (ún távollátás) fokozottan fennáll a heveny zárt zugú glaukóma, mert az elülső kamra sekély és szögek keskeny.

Az Egyesült Államokban, kevesebb, mint 10% -a glaukóma esetek miatt zárt zugú glaukóma. Ázsiában, zárt zugú glaukóma sokkal gyakoribb, mint a nyílt zugú glaucoma.

Egyes fajok (pl ázsiaiak, eszkimók) keskeny szögben, és így nagyobb valószínűséggel alakul ki zárt zugú glaukóma, mint a fehérek. Zugú glaukóma között indiánok alacsonyabb a fehérek között.

Ebben fehérek, zárt zugú glaukóma 3-szor magasabb a nők, mint a férfiak. Feketék, a nők és férfiak egyenlő mértékben.

Ahogy az ember öregszik, a szemlencse megnagyobbodik, és tolja a szivárványhártya, ami növeli a kockázatot a zárt zugú glaucoma.

Zártzugú előfordulhat 2 módon

Mindkét esetben a helyzet a szivárványhártya okozza a normál nyitott elülső kamra szög bezárásához. Vizes humor általában kifolyik az elülső kamra csapdába a szem belsejében, ezzel is növelve a szemnyomás.

Ha az ezt követő növekedése nyomás hirtelen, fájdalom, homályos látás, és a hányinger előfordulhat. Optikai idegkárosodás is előfordulhat a megnövekedett IOP, akár egy hirtelen támadás vagy szakaszos epizódok hosszú ideig.

Előfordul, hogy a támadás oka lehet pupillák kitágulása, lehetőleg a szemvizsgálat.