angina betegség

Angina egy kifejezés a mellkasi fájdalom okozta csökkent véráramlás a szívizom. Angina (egy-JIE-nuh vagy AN-juh-nuh) egyik tünete a koszorúér-betegség. Az angina általában le préselés, nyomás, nehézség, szorító érzés vagy fájdalom a mellkasban.

Angina, más néven angina pectoris, lehet egy visszatérő probléma, vagy egy hirtelen, akut egészségügyi probléma.

Tünetek

Az angina viszonylag gyakori, de nehéz lehet megkülönböztetni a más típusú mellkasi fájdalom, mint a fájdalom vagy kellemetlen érzés a gyomorrontás. Ha megmagyarázhatatlan mellkasi fájdalom, forduljon orvoshoz azonnal.

Mellkasi fájdalom vagy diszkomfort; Fájdalom a kar, nyak, állkapocs, váll vagy a hát kísérő mellkasi fájdalom; Hányinger; Fáradtság; Légszomj; Izzadó; Szédülés

Tünetek társított angina közé

A mellkasi fájdalom és diszkomfort gyakori angina lehet leírni, mint a nyomás, préselés, teljességét vagy fájdalom központjában a mellkasát. Vannak, akik angina tüneteit leírni angina, mint érzés, mint egy satu szorongatja a mellkas vagy érzés, mint egy nehéz súlyt helyeztek a mellükön. Másoknak úgy érzik, mint a gyomorrontás.

A súlyossága, időtartama és típusa angina változhat. Fontos felismerni, ha új vagy változó mellkasi diszkomfort. Új vagy különböző tüneteket jelezhet veszélyesebb formában angina (instabil angina) vagy szívroham.

Alakul ki, amikor a szív keményebben dolgozik, mint például, ha gyakorolja vagy lépcsőn; Általában előre jelzett és a fájdalom általában hasonló a korábbi típusú mellkasi fájdalom, amit már; Tart egy rövid ideig, talán öt perc vagy kevesebb; Eltűnik hamarabb, ha pihensz, vagy használja a gyógyszert angina

A stabil angina leggyakoribb formája az angina, és ez gyakran előfordul megterhelés és elmegy pihenni. Ha mellkasi diszkomfort egy új tünet az Ön számára, ezért fontos, hogy keresse fel orvosát, hogy megtudja, mi okozza a mellkasi fájdalom, és hogy megfelelő kezelést. Ha a stabil angina rosszabbodik, vagy megváltozik, azonnal forduljon orvoshoz.

Akkor következik be, még nyugalmi állapotban; Változás a megszokott minta angina; Váratlan; Általában sokkal súlyosabb, és tovább tart, mint a stabil angina, talán, amíg 30 perc; Lehet, hogy nem tűnik el a pihenés vagy használata angina gyógyszerek; Lehet jelezni egy szívroham

Okoz

Egy nő anginás panaszok eltérő lehet a klasszikus angina tüneteit. Például, a nők gyakran tapasztalnak tünetek, mint hányinger, légszomj, hasi fájdalom vagy szélsőséges fáradtság, vagy anélkül mellkasi fájdalom. Vagy a nő úgy érzi, rossz közérzet a nyakában, állkapocs, vagy vissza, vagy szúró fájdalom helyett inkább jellemző mellkasi nyomást. Ezek a különbségek vezethetnek késedelmes kezelést kérő.

Ha a mellkasi fájdalom tovább tart, mint egy pár perc, és nem megy el, ha pihenni, vagy hogy a angina gyógyszerek, ez annak a jele lehet, amit szívrohama. Hívja a 911 vagy a sürgősségi orvosi segítséget. Szervezni a szállítást. Csak vezetni magát a kórházba, mint utolsó lehetőség.

Az angina okozta csökkent véráramlás a szívizom. A vér oxigént, ami a szívizom szüksége van a túléléshez. Ha a szívizom nem jut elég oxigén, ez okozza a nevezett állapot ischaemia.

A leggyakoribb oka a csökkent véráramlás a szívizom koszorúér-betegség (CAD). Szíved (koszorúér) artériák válhat szűkült lerakódások, úgynevezett plakkok. Ezt nevezik atherosclerosis.

Ez csökkent véráramlás ellátási problémák – a szív nem kap elég oxigéndús vért. Lehet, hogy miért nem mindig angina, ha a szíve artériák szűkült miatt zsíros lerakódások. Ez azért van, mert olyankor az alacsony oxigén igény – ha éppen pihen, például – a szívizom lehet, hogy boldoguljon a csökkentett mennyiségű véráramlás kiváltása nélkül anginás panaszok. De ha növeli a keresletet az oxigén, mint például, ha gyakorolja, ez okozhat angina.

Kockázati tényezők

Instabil angina. Ha zsír-tartalmú lerakódások (plakkok) az erekben törés és egy vérrög formái, akkor gyorsan blokkolja vagy csökkenti átfolyó egy beszűkült artéria, hirtelen és súlyosan csökken a véráramlás a szívizom. Instabil angina is okozhatja vérrögök, amelyek blokkolják vagy részlegesen blokkolják a szív erek.

Stabil angina. Stabil angina általában által kiváltott fizikai megterhelés. Ha lépcsőn, edzés vagy séta, a szív követel több vér, de ez nehezebb az izom, hogy elég vér, amikor az artériák szűkült. A fizikai aktivitás, egyéb tényezők, mint például az érzelmi stressz, hideg, nehéz ételeket és a dohányzás is szűkítheti artériák és kiváltó angina .; Instabil angina. Ha zsír-tartalmú lerakódások (plakkok) az erekben törés és egy vérrög formái, akkor gyorsan blokkolja vagy csökkenti átfolyó egy beszűkült artéria, hirtelen és súlyosan csökken a véráramlás a szívizom. Instabil angina is okozhatja vérrögök, amelyek blokkolják vagy részlegesen blokkolják a szív erek .; Instabil angina romlik, és nem enyhül a pihenés vagy a szokásos gyógyszeres kezelés. Ha a vér áramlását nem javul, a szívizom oxigénszegény meghal – szívroham. Instabil angina veszélyes, és megköveteli a sürgősségi ellátás .; Variáns angina. Variáns angina, más néven variáns angina, az okozza, egy görcs egy koszorúér amelyben az artéria ideiglenesen keskenyedik. Ez a szűkület következtében csökken a véráramlás a szíved, ami mellkasi fájdalmat. Variáns angina akkor is előfordulhat, ha éppen nyugalmi, és gyakran súlyos. Meg lehet könnyíteni a gyógyszereket.

szövődmények

Instabil angina romlik, és nem enyhül a pihenés vagy a szokásos gyógyszeres kezelés. Ha a vér áramlását nem javul, a szívizom oxigénszegény meghal – szívroham. Instabil angina veszélyes, és megköveteli a sürgősségi ellátás.

Dohányzástól. Bagó, a dohányzás és a hosszú távú passzív dohányzást károsíthatja a belső falak az artériák – beleértve az artériák a szív -, amely lehetővé teszi a betétek koleszterin összegyűjtésére és elzárhatják a vérkeringést .; Cukorbetegség. A cukorbetegség képtelen a szervezet termel elegendő inzulint, vagy válaszolni inzulint. Az inzulin egy hormon, amit a hasnyálmirigy, lehetővé teszi, hogy a szervezet a glükóz, ami egyfajta cukrot élelmiszerek. A cukorbetegség növeli a koszorúér-betegség, ami angina és a szívinfarktus felgyorsításával atherosclerosis .; Magas vérnyomás. A vérnyomást úgy határozzuk meg, a vér mennyisége a szívet a szivattyúk és az összeget a vérárammal szembeni ellenállás az artériákban. Idővel, magas vérnyomás károk artériák .; Magas koleszterinszint vagy triglicerid szintjét. A koleszterin egy jelentős része a betétek, amelyek szűk artériák egész testet, beleértve azokat, amelyek a szíved. A magas szintű a rossz fajta koleszterin, az úgynevezett alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin ( “rossz” koleszterin), növeli a kockázata, angina és a szívinfarktus. A magas szintű triglicerid, egyfajta vérzsír kapcsolódó diéta is kívánatos .; Előfordult szívbetegség. Ha a koszorúér-betegség, vagy ha már volt szívrohama, akkor nagyobb a kockázata a fejlődő angina .; Idősebb korban. A férfiak 45 évnél idősebb nők és az idősebb, mint 55 nagyobb a kockázata, mint a fiatalabbaknak felnőttek .; A testmozgás hiánya. Az inaktív életmód hozzájárul a magas koleszterinszint, magas vérnyomás, 2-es típusú diabétesz és az elhízás. Azonban fontos, hogy beszéljen orvosával, mielőtt elkezdené a gyakorlati programot .; Elhízottság. Elhízás felveti annak a kockázatát angina és szívbetegségek, mert ez jár a vér magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Továbbá, a szív keményebben kell dolgoznia, hogy a kínálat a vért a felesleges szövetet .; Feszültség. A stressz növeli a kockázatát, angina és a szívinfarktus. Túl sok a stressz, valamint a harag, nem is megemelheti a vérnyomást. Túlfeszültség termelt hormonok stressz során szűkítheti artériák, és ronthatja angina.

Az alábbi kockázati tényezők növelik a kockázatot a koszorúér-betegség és angina

Nyomás, teltség vagy szorította fájdalom központjában a mellkas, hogy tovább tart, mint néhány perc; Fájdalom túlnyúlik a mellkasát, hogy a váll, kar, hát, vagy akár a fogak és az állkapocs; Növekvő epizódok mellkasi fájdalom; Tartós fájdalom a has felső részén; Légszomj; Izzadó; Közelgő értelme a végzet; Ájulás; Hányinger és hányás

Felkészülés a kinevezés

A mellkasi fájdalom léphet fel az angina lehet, hogy néhány normális tevékenységek, mint a séta, kényelmetlen. Azonban a legveszélyesebb szövődmény is aggasztja az angina egy szívroham.

Ha nem hirtelen mellkasi fájdalom (instabil angina), hívja a 911 vagy a helyi segélyhívó számot azonnal.

Tudatában kell lennie minden előre kinevezése korlátozásokat. Abban az időben meg a kinevezést, ne felejtse el megkérdezni, hogy van valami, amit tennie kell előre, például korlátozza a diéta. Egy vérvizsgálattal ellenőrizni mutatói a szívbetegségek, például előfordulhat, hogy gyorsan egy ideig előre .; Írjon le minden tünet, amit tapasztalhatsz, beleértve mindazokat, amelyek látszólag nem kapcsolódnak angina .; Írd le fontos személyes információkat, beleértve a családi kórtörténetében angina, mellkasi fájdalom, a szívbetegségek, a stroke, a magas vérnyomás és a cukorbetegség, és minden főbb hangsúlyozza, vagy nemrég az élet megváltozik .; Készítsen egy listát az összes gyógyszerek, vitaminok vagy étrendkiegészítők szedi .; Magával egy barát vagy családtag, hogy a kinevezését, ha lehetséges. Ez néha nehéz emlékezni az összes tudnivalót és ez a személy segíthet emlékezni fontos részleteket elmulasztott, vagy elfelejtette .; Kész megvitatni a diéta és a testmozgás szokások. Ha még nem követ egy diéta vagy testmozgás rutin, készen áll, hogy beszéljen orvosával, ha bármilyen kihívás lehet, hogy szembe az elindulásban .; Írja le egy listát a kérdést, hogy kérdezze meg orvosát.

Ha úgy gondolja, lehet, hogy visszatérő angina, mert a tünetek rövid és csak akkor edzés közben, vagy aggódsz a angina kockázata miatt erős család történetét, hogy egy találkozót a háziorvos. Ha angina időben észlelik, a kezelést lehet könnyebb és hatékonyabb.

Mi a legvalószínűbb oka a tünetek ?; Vannak más lehetséges okok ?; Milyen vizsgálatokat lesz szükség? Hogyan kell felkészülni ezeket a vizsgálatokat ?; Milyen kezelések állnak rendelkezésre, és mit ajánl ?; Milyen ételeket kell enni, vagy ne ?; Mi a megfelelő szintű fizikai aktivitás ?; Van más egészségügyi feltételek. Hogyan lehet a legjobban kezelni ezeket a feltételeket együtt ?; Milyen gyakran kell, hogy kövesse nyomon veled az én angina ?; Van egy általános alternatívát a gyógyszert felíró te engem ?; Vannak-e olyan brosúrák és egyéb nyomtatott anyagok, amit viheti haza velem? Milyen weboldalak ajánljuk látogató?

Mivel a kinevezések lehet rövid, és mert sokszor sok földi fedezésére, ez egy jó ötlet, hogy készüljön fel a találkozót. Itt van néhány információ, melyek segítségével kész a kinevezése, és mit várnak el az orvos.

Idejét meg orvosával korlátozott, ezért készít egy listát a kérdés segít, hogy a legtöbb időt együtt. Sorolja fel kérdéseket a legfontosabb a legkevésbé fontos abban az esetben, lejár az idő. Angina, néhány alapvető kérdést, hogy kérdezze meg orvosát a

Mikor először kezdődik tüneteket ?; Ez a fájdalom? Kényelmetlenség? Szorítás? Nyomás? Éles? szúró ?; Hol van a fájdalom található? Ez egy adott területen, vagy általánosabb ?; Vajon a fájdalom átterjedt a nyak és a karok? Hogyan és mikor a fájdalom kezdete? Esetleg valami különleges tűnik, amely kiváltja a fájdalmat? Vajon kezdeni és fokozatosan felépíteni, vagy kezdje hirtelen ?; Meddig tart?; Mitől rosszabb? Tevékenység? Lélegző? Test mozgásának ?; Mi teszi, hogy jobban érzi magát? Pihenés? Mély levegő? Felülni?; Van más tünetek a fájdalom, mint hányinger vagy szédülés ?; Van nyelési ?; Gyakran gyomorégés? (Gyomorégés is utánozni az érzés, angina.)

Vizsgálatok és diagnózis

Amellett, hogy a kérdésre, hogy már kész kérdezze meg orvosát, ne habozzon feltenni kérdéseket során a találkozó.

Elektrokardiogram (EKG vagy EKG). Elektrokardiogram nyomok az elektromos jeleket, amelyek hatására a szív verni, mint utaznak át a szívét. Kezelőorvosa meg tudja keresni minták közül szívdobbanás, hogy ha a vér áramlását a szív már lelassult, megszakított vagy ha szívrohama .; Stressz teszt. Néha angina könnyebb diagnosztizálni, amikor a szív keményebben dolgozik. Közben stressz teszt, hogy gyakorolja a séta a futópadon vagy pedálozni egy szobabicikli. Edzés közben, a vérnyomását, és az EKG-leolvasott figyelte. Ha nem tudja gyakorolni, akkor lehet adni okozó drogok szíved, hogy keményebben dolgozik, hogy szimulálja gyakorlása .; Echokardiogramm. Echokardiogrammot hanghullámokat, hogy készítsen képeket a szív. Orvosa tudja használni ezeket a képeket lehet azonosítani, hogy vannak olyan területek, a szívizom, hogy sérült a rossz vér áramlását – oka az angina. Echokardiogrammot néha alatt adott stressz teszt .; Nukleáris stressz teszt. A nukleáris stresszteszt segít mérni a vér áramlását a szívizom nyugalomban és a stressz. Ez hasonló a rutin stressz-teszt, de közben egy nukleáris stressz teszt, radioaktív anyagot fecskendeznek be a véráramba. Ez az anyag keveredik a vér és az utazást a szíved. Egy speciális szkenner – amely érzékeli a radioaktív anyag a szívedben – képeket hoz létre a szívizom. Elégtelen vérellátása bármely részét a szíved meg fogja mutatni, mint egy fénypont a képek .; Mellkas röntgen. E vizsgálat végrehajtása képeket a szív és a tüdő. Ennek célja, hogy keressen más körülmények megmagyarázhatja a tüneteket, és hogy ha van egy megnagyobbodott szív .; A vérvizsgálat. Bizonyos szívenzimek lassan szivárog ki a vérben, ha a szív már megsérült egy szívroham. Mintát a vér lehet jelenlétére teszteltük ezen enzimek .; Coronarográfia. Koronarográfiát esetében röntgen képalkotó hogy vizsgálja meg a belsejét a szív erek. Ez része egy általános csoport eljárások ismert szívkatéterezés. A koronária angiográfia, a típus a festék, hogy ez látható a röntgen fecskendeznek az ereket a szíved. A röntgengép gyorsan vesz egy sor kép (angiográfiás), mely részletesen megtekintheti a vérerek .; Szívbetegségek komputertomográfiás (CT). A szív CT, akkor feküdjön egy asztal belsejében egy gyűrű alakú berendezést. Egy X-ray cső belsejében a gép körül forog a test és gyűjt képeket a szív és a mellkas, amelyek azt mutatják, ha a szív artériák beszűkült vagy ha a szíved van nagyítva.

Orvosa valószínűleg kérdezni néhány kérdést. Hogy kész válaszolni rájuk fenntarthatja ideje megy át minden pontot szeretne több időt tölteni a. Orvosa kérheti

Soha nem túl korai, hogy egészséges életmód változások, mint például a dohányzásról való leszokás, egészséges táplálkozás élelmiszerek, és egyre többet mozogni. Ezek elsődleges védelmi vonal ellen angina és szövődményei, beleértve a szívroham és a stroke.

Kezelések és gyógyszerek

Diagnosztizálni angina, orvosa kezdeni ezzel a fizikális vizsgálat és kérdezett meg a tünetek. Akkor is kell kérdezni esetleges kockázati tényezőket, többek között, hogy van egy család kórtörténetében szívbetegség.

Számos vizsgálat az orvos kérheti, hogy segítsen megerősíteni hogy van angina

Ha dohányzik, hagyja abba a dohányzást. Kerüljük a passzív dohányzást is .; Ha túlsúlyos, beszéljen orvosával a súlycsökkentő lehetőségek .; Ha Ön cukorbeteg, ellenőrizze, hogy a jól kontrollált, és hogy követi az optimális diéta és mozgás .; Mivel angina gyakran okozta megterhelés, ez hasznos ritmusos és vegye pihenőidő .; Kerülje a nagy étkezések .; A stressz kivédése könnyebb mondani, mint megtenni, de meg kell találnia a módját, hogy pihenjen. Beszélje meg orvosával, hogy a stressz-csökkentő technikák .; Enni az egészséges étrend sok teljes kiőrlésű gabona, sok gyümölcsöt és zöldséget, és korlátozott mennyiségű telített zsírt .; Beszéljen orvosával a kezdő biztonságos edzéstervet.

Életmód és a hazai jogorvoslati

Sok lehetőség van az angina kezelésére, beleértve a életmódbeli változások, gyógyszerek, angioplasztika és stent beültetést, vagy koszorúér bypass műtét. A kezelés célja a csökkentése gyakoriságát és súlyosságát a tüneteket, és hogy csökkentse a szívroham kockázata és a halál.

Megelőzés

Azonban ha instabil angina vagy anginás fájdalom, ami más, mint amit általában, mint a fellépő amikor nyugalomban, akkor azonnali kezelésre van szüksége a kórházban.

Ha az angina enyhe, életmódbeli változások lehet, minden, amit tennie kell. Még ha az angina súlyos, hogy életmódbeli változások akkor is segít. Ezek a változások a következők

Ha életmódbeli változtatások önmagukban nem segítenek az angina, akkor lehet, hogy szed-e gyógyszert. Ezek tartalmazhatnak

Tudjon meg többet az angina

Az életmódbeli változások és a gyógyszerek gyakran használják kezelésére stabil angina. De eljárások, mint például a angioplasztika, stent beültetés és koszorúér bypass műtét, vagy más kezelésére használják angina.

Mivel a szívbetegség gyakran okozza a legtöbb formája angina, akkor csökkenteni vagy megelőzni anginás dolgozik csökkenti a szívbetegségek kockázati tényezők. Így életmódbeli változások a legfontosabb lépés, amit megtehetsz.

További Angina

Segíthet megelőzni anginás hogy ugyanazt életmódbeli változások, amelyek növelhetik a tünetek, ha már van angina. Ezek tartalmazzák

Tünetek és kezelés

1

 1

Nitrátok. Nitrátok gyakran használják angina kezelésére. Nitrátok elernyedését és tágulását a vérerek, így több vér áramlik a szívizom. Lehet, hogy egy-nitrát, ha van angina kapcsolatos mellkasi fájdalom, mielőtt csinál valamit, általában kiváltja angina (mint például a fizikai megterhelés), vagy egy hosszú távú megelőzési célból. A leggyakoribb formája a nitrát az angina kezelésére használt van a nitroglicerin tabletta tegye a nyelve alatt .; Aszpirin. Az aszpirin csökkenti annak lehetőségét, hogy a vér alvadási, megkönnyítve ezzel a véráramlást összehúzott szív artériákban. Megakadályozza a vérrögök is csökkenti a kockázatát a szívroham. De ne elkezdi napi aszpirin anélkül, hogy beszélne orvosával első .; Vérrög-gátló gyógyszerek. Bizonyos gyógyszerek, mint például a clopidogrel (Plavix) prasugrelt (Effient) és ticagrelor (Brilinta), segít megelőzni a vérrögképződést azáltal, hogy a vérlemezkék kevésbé valószínű, hogy összeragadnak .; Béta-blokkolók. Béta-blokkolók működnek azáltal, hogy blokkolja a hatását a hormon epinefrin, más néven adrenalin. Ennek eredményeként, a szívverés a lassabban és kevesebb erő, és ezáltal csökkenti a vérnyomást. A béta-blokkolók is segít az erek ellazulnak, és nyit javítja a vér áramlását, ezáltal csökkentve vagy megelőzésére angina .; Statinok. A sztatinok használt gyógyszerek csökkentik a vér koleszterinszintjét. Munkájukat blokkolja az anyag a szervezetnek szüksége van, hogy a koleszterin. Ők is segít a szervezet reabsorb koleszterin, ami felgyülemlett plakkok az érfalat, segít megelőzni a további elzáródást a vérerek. A statinok sok más jótékony hatása a szív artériák .; Kalcium-csatorna blokkolók. Kalciumcsatorna-blokkolók, más néven kalcium-antagonisták, elernyedését és tágulását erek érintő izomsejtek az artériás falakon. Ez növeli a vér áramlását a szív, csökkentésére vagy megelőzésére angina .; Ranolazin (Ranexa). Ranexa lehet használni egyedül vagy más angina gyógyszerek, mint például a kalcium-csatorna blokkolók, béta-blokkolókkal vagy nitroglicerin. Ellentétben néhány más angina gyógyszerek, Ranexa lehet használni, ha a szájon át szedett gyógyszerek a merevedési zavar.

Az angioplasztika és stent beültetést. Során angioplasztika – más néven a perkután koronária intervenció (PCI) – egy kis ballont helyeznek a beszűkült artériába. A ballont felfújják szélesíteni az artéria, majd egy kis dróthálós tekercs (sztent) általában ki kell tartani az artéria nyitva. Ez az eljárás javítja a vér áramlását a szív, csökkentése vagy megszüntetése angina. Az angioplasztika és stent beültetést egy jó kezelési lehetőség, ha instabil angina vagy életmódbeli változások és a gyógyszerek nem gyógyítják meg a krónikus, stabil angina .; Koszorúér-bypass műtét. Során koszorúér-bypass műtét, egy véna vagy artéria valahol máshol a szervezetben használják, hogy megkerülje a elzáródott vagy beszűkült artériába szív. Bypass műtét növeli a vér áramlását a szív és csökkenti vagy megszünteti angina. Ez egy kezelési lehetőség mind az instabil angina és stabil angina, hogy nem reagáltak más kezelésekre.

)

Ha dohányzik, hagyja abba a dohányzás .; Egészséges étrendet korlátozott mennyiségű telített zsír, sok teljes kiőrlésű gabona, és sok gyümölcsöt és zöldséget .; Beszéljen orvosával a kezdő biztonságos edzéstervet .; Ha túlsúlyos, beszéljen orvosával a súlycsökkentő lehetőségek .; Vegye anti-angina gyógyszerek előírás szerint és kövesse az orvos utasításait .; Betegségek kezelésére vagy állapotok, amelyek növelhetik a kockázatát, angina, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas vér koleszterin .; Mivel angina gyakran okozta megterhelés, ritmusos és vegye pihenőidő .; Kerülje a nagy étkezések, hogy úgy érzi, túlságosan tele .; Próbáld megtalálni a módját, hogy pihenjen. Beszélje meg orvosával, hogy a stressz-csökkentő technikák.

Dohányzásról való leszokás; Nyomon követése és ellenőrzése más egészségügyi feltételek, mint például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a diabétesz; Az egészséges táplálkozás; Növeli a fizikai aktivitás után kérje ki orvosa OK; Az egészséges súly; Csökkenti a stressz szintjét