arthritis okai, típusai, tünetei és kezelési lehetőségek

Mi okozza Arthritis és ki van veszélyben?

Arthritis kapcsolatos állapot duzzanat és az ízületek gyulladását, ami gyakran eredményez fájdalmat és mozgása korlátozott. A leggyakoribb formái arthritis osteoarthritis, ami a bontást a porc az ízületek, és a reumás ízületi gyulladás, amely gyulladás a szövet bélés az ízületek, és súlyos esetekben gyulladás egyéb testszövetek. Az ízületek, tartós gyulladás vezet hypertrophiájának synoviumban és kialakulhatna egy “pannus”, amely szétterül a közös okozó eróziós pusztulása a csont és a porc. A reumatoid artritisz akkor jelentkezik, amikor a szervezet immunrendszere elkezd támadják meg a saját szerveit (ízületek, csontok, a belső szervek).

Arthritis eredményeként a bontást porc vagy gyulladás.

Porc védi az ízületek és lehetővé teszi a sima mozgás lökések, amikor nyomás kerül a közös. Anélkül, hogy a szokásos mennyiségű porc, csontok dörzsölje össze, és ez okozza a fájdalmat, duzzanatot (gyulladást), és merevséget.

Típusai Arthritis

Ízületi gyulladás is előfordulhat a különböző okok miatt, beleértve

Gyakran előfordul, hogy a gyulladás elmúlik, amint a sérülés gyógyulása, a betegség kezelése, vagy ha a fertőzés nem tisztázták. Azonban egyes sérülések és betegségek, a gyulladás nem múlik el, vagy a porc sérül, és a hosszú távú fájdalom és deformitás eredményeket. Amikor ez megtörténik, a betegség úgynevezett krónikus arthritis.

Rizikófaktorai közé osteoarthritis

Arthritis előfordulhat mind a férfiak és a nők, valamint a magánszemélyek minden korosztály számára. Bizonyos formái arthritis gyermekeket is érintik.

Artritisz tüneteit

Mint korábban említettük, a leggyakoribb formája a arthritis osteoarthritis és a rheumatoid arthritis. Azonban, számos formája ízületi gyulladás, beleértve a

Egy személy szenved ízületi tapasztalhatja az alábbi

Az orvos először vegye figyelembe a tünetek és majd megnézi a kórtörténetét részletesen, hogy ha arthritis vagy más mozgásszervi probléma valószínű oka ezeknek a tüneteknek.

Orvosa végezzen alapos fizikális vizsgálat, hogy ha van bármilyen folyadék gyűjtő ízület körül (abnormális folyadék halmozódik fel, körülbelül egy közös neve “ízületi folyadékgyülem.”). A közös nyomásérzékeny lehet, amikor finoman nyomni, és az is lehet meleg és piros (különösen, ha a fertőző artritisz vagy autoimmun arthritis). Előfordulhat az is, ha fájdalmas vagy nehéz forgatni az ízületek néhány irányban (ez az úgynevezett “korlátozott mozgás-“).

Ezt követően a kezdeti fizikális vizsgálat, az orvos majd megkér, hogy vállalja számos különböző vizsgálatok, attól függően, hogy milyen azt gyanítják, hogy az oka a tüneteket. Gyakran előfordul, hogy szüksége lesz egy vérvizsgálat és ízületi röntgent. Akkor is szükség van olyan vizsgálat, ahol ízületi folyadékot eltávolítják a közös tűvel; A folyadékot ezután kell vizsgálni mikroszkóp alatt, hogy ellenőrizze a fertőzés és más oka az ízületi gyulladás, mint például a kristályok, amely okozhat köszvény.

Ha arthritis diagnosztizálják és kezelik a korai, akkor megakadályozhatja ízületi károsodás. Tudja meg, ha a családban az arthritis és megosztani ezt az információt az orvosával, még akkor is, ha nincsenek közös tünetei. Néhány autoimmun ízületi gyulladás, az ízületek deformálódhat, ha a betegséget nem kezelik. Osteoarthritis is nagyobb valószínűséggel alakulhat ki, ha a túlzott használata az ízületek. Vigyázzon, hogy ne túl sokat dolgozik a sérült vagy gyulladt ízületben. Hasonlóképpen, a túlzott ismétlődő mozgások. Túlsúly is növeli a fejlődő osteoarthritis a térdét, és esetleg a csípő és a kéz.

Ízületi gyulladás kezelésére függ az adott betegség oka, az ízületeket, amelyeket érint, a rendellenesség súlyosságától és a hatása azt az a napi tevékenységet. A kora és foglalkozása is figyelembe kell venni, ha az orvos dolgozik, hogy hozzon létre egy kezelési tervet.

Ha lehetséges, a kezelés középpontjában a megszüntetése a kiváltó ok az ízületi gyulladás. Néha azonban az ok nem gyógyítható, mint az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis. Ebben az esetben a cél a kezelés lesz, hogy csökkenti a fájdalmat és kényelmetlenség és megakadályozzák a további fogyatékosság. Tünetei az osteoarthritis és egyéb hosszú távú típusú arthritis gyakran javítható nélkül gyógyszereket. Készítése életmódbeli változások nélkül gyógyszerek esetében előnyösebb az osteoarthritis és egyéb ízületi gyulladás. Ha szükséges, gyógyszerek kell használni mellett életmódbeli változások.

Orvosa fogja kiválasztani a legmegfelelőbb gyógyszert a formája az ízületi gyulladás.

A legtöbb ember vehet acetaminofen probléma nélkül, mindaddig, amíg azok nem haladják meg az ajánlott adag 4 g 24 óra (felveszünk 4 osztott dózisban minden 4-6 óra). Csökkenti enyhe fájdalom, de nem segít a gyulladás vagy duzzanat. Paracetamol kapható kombinálva más enyhe fájdalomcsillapítás gyógyszerek enyhe csontízületi fájdalom, és a kábítószerek a súlyos fájdalom. Paracetamol aszpirin vagy koffein over-the-counter gyógyszereket. Paracetamol kodein, propoxifen és narkotikumok vényköteles gyógyszereket.

Bár nem szteroid gyulladásgátlók jól működik, hosszú távú alkalmazása ezen gyógyszerek okozhatnak gyomor-bélrendszeri problémák, mint például a gyomorfekély és a vérzés. 2005 áprilisában a kormány kérte a gyártók nem-szteroid gyulladáscsökkentők, mely egy figyelmeztető címke a termékeiket, hogy figyelmezteti a felhasználókat a fokozott cardiovascularis események kockázatát (szívroham és agyvérzés) és gasztrointesztinális vérzés.

Figyelembe kombinációja NSAID-ok vagy NSAID-k és az aszpirin együtt előfordulását növeli a gyomorfekély vagy vérzés.

Ezek tartalmazzák a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert és egy gyomor védőanyag, megelőzésére vagy kezelésére a gyomor-bél mellékhatások, amelyek lehetnek által okozott NSAID-ok.

COX-2 inhibitorok blokkolják egy gyulladás elősegítő enzim úgynevezett COX-2. Ez a gyógyszercsoport először úgy gondolták, hogy a munka, valamint a hagyományos NSAID-ok, de kevesebb gyomor problémák. Ugyanakkor számos jelentés a szívroham és a stroke arra késztette a kormányt, hogy értékelje újra a kockázatok és előnyök a COX-2-gátlók. Rofecoxib (Vioxx) és valdekoxib (BEXTRA) kivontak az Amerikai Egyesült Államok piacán a következő jelentéseket a szívinfarktus egyes betegeknél a gyógyszerszedés. A rendelkezésre álló gyógyszerek ebben az osztályban már jelzett erős figyelmeztetéseket és ajánlást, hogy ezeket felírni a lehető legalacsonyabb dózist és a lehető legrövidebb ideig.

Kortikoszteroidok volna használni, hogy csökkentik a gyulladást rheumatoid arthritis több mint 40 év, de ez nem ismert, hogy azok lassítja a betegség progresszióját. Ezt fel lehet használni együtt más reumás ízületi gyulladás gyógyszer.

Potenciális hosszú távú mellékhatásai kortikoszteroidok használatát korlátozni orális kortikoszteroidok rövid távú és alacsony dózisú, ahol lehetséges. Mellékhatások a következők lehetnek zúzódás, pszichózis, szürkehályog, a súlygyarapodás, a fertőzésekre való hajlam és a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a csontritkulás (osteoporosis). Számos gyógyszer beadható a szteroidokhoz, hogy minimalizálja a kockázatot a csontritkulás.

Ízületbe szteroid injekciók is hatékonyan enyhíti a fájdalmat, csökkenti a gyulladást, növeli a mobilitást és csökkenti a deformitást egy vagy néhány ízület. Ha az ismételt injekciók szükségesek, akkor a dózist DMARD-okkal kell növelni.

A kortikoszteroidok elnyomják az immunrendszert, és szintén csökkenti a fájdalmat és a gyulladást. Ezeket gyakran használják súlyos esetekben az osteoarthritis és lehet adni szájon át vagy injekció formájában. Szteroid injekciókat közvetlenül az ízületbe (ízületen belüli). A szteroidok kezelésére használják autoimmun ízületi gyulladás, de el kell kerülni, ha van a fertőző ízületi gyulladás. Szteroidok több mellékhatások, beleértve a gyomorbántalmak és gyomor-bélrendszeri vérzés, magas vérnyomás, elvékonyodása a csontok, szürkehályog, és a fertőzések emelkedett. A kockázatok legkifejezettebb, amikor a szteroidok venni hosszú ideig vagy nagy dózisban. Bezár orvosi felügyelet elengedhetetlen.

DMARD a leghatékonyabb szerek rendelkezésre vezérléséhez rheumatoid arthritis, de ezek mind a lassú hatáskezdet. Hatásmechanizmusának legtöbb ezek a szerek nem ismertek, és ezek mind különbözőek, de mindannyian úgy tűnik, hogy lelassítja a változásokat az ízületek. Ezek megváltoztatná a laboratóriumi jellemzői a betegség aktivitásáról és késleltetheti a csont károsodását.

Diagnózis

Szedő betegeket DMARD-ok általában mutatnak belül választ 8-10 hét. Ez azonban változó attól függően, hogy a beteg és a gyógyszer. Adag DMARD-ok titráljuk fel, amennyire mellékhatások lehetővé. Egy további DMARD adunk, ha a maximális dózis eléréséig, vagy a kezdeti DMARD leáll, és áttért a másik.

A legtöbb DMARD-k felügyelet (például a teljes vérkép, májfunkció vizsgálat, karbamid és elektrolit szint teszt), hogy biztosítsa a kábítószer-biztonság, mint a legtöbb okozhat csontvelő toxicitást és néhány okozhat máj-toxicitás is. Rendszeres vér- vagy vizeletvizsgálat is kellene tenni, hogy meghatározzák, milyen jól gyógyszereket dolgozik.

A metotrexát valószínűleg a leggyakrabban használt DMARD. Ez hatékonyan csökkenti a jelek és tünetek a rheumatoid arthritis és lassítja károsodását a közös. Eredmények látható 6-8 hét. Más DMARD, amilyen a hidroxi és szulfaszalazin is használható együtt a metotrexát.

A hidroxi-klorokin, egy malária gyógyszer, hatásos a rheumatoid arthritis kezelésében. Ez általában használt metotrexáttal kombinálva és sulfasalazin további előnyeit.

A szulfaszalazin is hatékony DMARD. Ez csökkenti a tüneteket, és lassítják az ízületi károsodás.

A leflunomid mutat hasonló hatékonysággal metotrexát és fel lehet használni olyan betegeknél, akik nem szedhetnek metotrexát.

A tumor nekrózis faktor (TNF) inhibitorok viszonylag új osztályát gyógyszeres kezelésére használt autoimmun betegség. Ezek közé tartozik az etanercept, i nfliximab adalimumab, tocilizumab certolizumab és szekrécióját is. TNF-inhibitorok is az úgynevezett “Biologics” biológiai választ módosítók.

A tumor nekrózis faktor alfa által termelt makrofágok és limfociták, és fellép sok sejt, az ízületek és más szervekben és a test rendszereket. Ez egy pro-gyulladásos citokin ismert, hogy közvetítsen a legtöbb ízületi károsodás. A rheumatoid arthritis állítják elő a szinoviális makrofágok és limfociták. By TNF-alfa a gyulladásos folyamat, amely megtámadja vagy veszélyezteti a közös szövet, leáll vagy lelassul.

Metotrexát lehet használni a TNF-inhibitorok hatékonyságának növelése a terápia.

Arany is hatásos a rheumatoid arthiritis, különösen akkor, ha intramuszkulárisan. Ez nem használják gyakran most miatt a mellékhatások és a lassú hatáskezdet. Orális arany készítmény áll rendelkezésre, de kevésbé hatékony, mint a intramuszkuláris készítmény.

Abatacept csökkenti a T-sejt proliferációt, és gátolja a termelés a citokinek tumornekrózis-faktor (TNF) alfa, interferon-?, és interleukin-2.

Rituximab kimeríti a B-sejtek, amelyek több funkciót az immunválaszban. A rituximab csökkent jelei és tünetei a rheumatoid arthritis, és kezeli, hogy lassítja a közös pusztulás.

Az interleukin-1 inhibitor, anakinra, egy új szintetikus fehérje, amely blokkolja a gyulladásos fehérje az interleukin-1. Anakinra lassítására alkalmazzuk progresszióját közepesen súlyos vagy súlyos aktív rheumatoid arthritisben szenvedő betegek esetében, akik nem reagáltak egy vagy több, a DMARD.

Keresse fel orvosát, ha

Alkiláló szerek, mint például a ciklofoszfamid, olyan szerek, amelyek elnyomják az immunrendszert, és néha használják az emberek, akik nem sikerült más terápiákat. Ezek a gyógyszerek társított toxikus mellékhatásokat, és általában csak súlyos esetekben a rheumatoid arthritis.

Kezelési lehetőségek

Sokan úgy találják, hogy over-the-counter gyógyhatású és vitaminok, mint például a glükozamin és a kondroitin-szulfát segít enyhíteni a tüneteket osteoarthritis. Van némi bizonyíték arra, hogy ezek a kiegészítők hasznosak fájdalomcsillapításra, bár nem úgy tűnik, hogy az új porc növekedését.

A bioflavonoidok találhatók a héja zöld citrusfélék és a csipkebogyó és fekete ribizli. Ők már használt történelmileg a különböző betegségi állapotok, beleértve a reumás láz, szokásos abortusz, poliomyelitis, a megelőzés a vérzés, a rheumatoid arthritis, periodontális betegség, diabéteszes retinitis, és mások.

arthritis gyógyszerek

Diclofenac helyileg egy nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer. Bár ez helyileg még mindig abszorbeálódik szisztémásan okozhatja, és a szisztémás hatások, mint a gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat.

Trolamin-szalicilát egy topikális szalicilát fájdalomcsillapító, használt kisebb fájdalmat és gyulladást. Úgy működik, csökkenti a gyulladást és a duzzanatot az izom és az ízületeket.

A kapszaicin kivonjuk a chilit (Capsicum). Kapszaicin topikális csökkenését okozza egy anyag (P-anyag) a szervezetben, amely fájdalmat okoz. Arra használják, hogy enyhíti a kisebb fájdalmakat és az izmok és ízületek járó ízületi gyulladás, egyszerű hátfájás, törzsek és ficamok.

A kiegészítők

A hialuronsav szokásosan jelen lévő ízületi folyadékból, és osteoarthritis szenvedők ez lesz vékony. A hialuronsav lehet fecskendezni a közös, hogy megvédje azt. Ez enyhíti a fájdalmat, legfeljebb hat hónap.

Nem gyógyszeres kezelést is fontos. Fontos, hogy a életmódbeli változások. Testmozgás segít fenntartani a közös és általános mobilitását. Kérdezze meg az egészségügyi szolgáltató ajánlani egy megfelelő otthoni edzésprogrammal. Vizitorna, mint például az úszás, különösen hasznos. Azt is meg kell a pihenést aktivitással. A nem gyógyszeres fájdalomcsillapítás technikák segíthetnek a fájdalom. Meleg és hideg kezelések, védelme az ízületek és használata önsegítő eszközök használata javasolt. Helyes táplálkozás és a gondos súlykontroll fontosak. Fogyás a túlsúlyos egyének csökkenti a terheknek a térd és a boka ízületeket.

A fizikoterápia is hasznosak lehetnek az izomerő és a mozgás a merev ízületek. A terapeuták sok technikát az ízületi gyulladások kezelésére. Ha a kezelés nem teszi jobban érzi magát, miután 3-6 hétig, akkor valószínű, hogy nem fog működni.

Sínek és fogszabályozó néha támogatni legyengült ízületek. Néhány megakadályozza a csukló mozog, míg mások némi mozgás. Akkor érdemes használni a zárójel csak ha az orvos vagy terapeuta ajánlja egy. A helytelen használata merevítő okozhat ízületi károsodás, merevség és fájdalom.

Műtét helyett, vagy javítja a sérült ízületek lehet szükség súlyos, maradandó károsodást okozó esetekben.

Sebészeti lehetőségek közé

Arthroplasty – teljes vagy részleges cseréje a sérült ízület mesterséges ízületi például térdprotetika, csípő arthroplasticán.

Artroszkópos – műtét az egyensúlyra szakadt és sérült porc és mossa ki a közös.

A porc Restoration – Egyes fiatalabb szabadalmak arthritis, porc helyreállítása egy műtéti lehetőség, hogy cserélje ki a sérült vagy hiányzó porc.

Oszteotómiás – megváltozott nyomvonala egy csont, kíméli a csont- és ízületi.

Arthrodézis – csontok sebészeti egyesítése, rendszerint a gerinc.

Aktuális Fájdalomcsillapítás minőségben

Mesterséges ízületi folyadékból

A nem gyógyszeres kezelés

Lásd még